U bent toe aan een nieuwe leaseauto en wilt een fiscaal voordelige auto leasen. Hoe kan de afspraak tussen de fiscus en leasemaatschappijen u helpen? 


Niet altijd passend. Een (fiscaal) voordelige auto is vaak elektrisch of een hybride. Met zo’n auto kunt u geen caravan trekken, de actieradius is te klein of zo’n auto is te klein om met het hele gezin op vakantie te gaan. Veel leasemaatschappijen bieden hun klanten daarom een tijdelijk vervangend leasevoertuig (TVL) aan. Zodoende is het mogelijk om een of enkele malen per jaar gebruik te maken van een ander leasevoertuig. Tip. Dit mag bijvoorbeeld ook een scooter of een motor zijn.


Bijtelling. Nu is de wet duidelijk: als uw werkgever u een personenauto ter beschikking heeft gesteld, moet u daarvoor de bijtelling toepassen. Dit is al niet erg leuk, maar als u (tijdelijk) twee auto’s ter beschikking heeft, moet u over twee auto de bijtelling toepassen. En dan is de vreugde over uw TVL natuurlijk maar van korte duur. Op grond van een afspraak tussen de fiscus en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen is het nu mogelijk om verschoond te blijven van een dubbele bijtelling.


Twee voorwaarden. Onder de volgende voorwaarden mag u de bijtelling voor de ‘vaste’ leaseauto achterwege laten, als u een TVL gebruikt:

  • In de periode dat een TVL de vaste auto vervangt, staat de vaste auto niet aan u ter beschikking. Dit moet voor iedere tijdelijke vervanging schriftelijk
    worden vastgelegd tussen u en uw werkgever.
  • U moet uw vaste auto, de papieren en de sleutels van de auto voor de vervangingsperiode bij de werkgever of de leasemaatschappij inleveren.


Let op. Deze beleidsafspraak ziet op een regeling voor leaseauto’s van werknemers. Naar onze mening kan de regeling toegepast worden bij de leaseauto die de ondernemer zelf gebruikt. Een voorwaarde is ook dan, dat de vaste auto waar tijdelijk niet mee gereden wordt, niet beschikbaar is.


Tip. Ook als DGA kunt u met uw werkgever (uw eigen BV dus) afspraken maken over een TVL. De fiscus is dan echter extra kritisch op het realiteitsgehalte
van de afspraken en de naleving daarvan. Maak met de fiscus afspraken over hoe u dan moet handelen.